Меню

verb ing infinitive упражнения с ответами

Упражнения «Герундий и инфинитив» (с ответами)

1. Выберите из скобок герундий или инфинитив.

  1. I am planning … (to visit/visiting) my granny next week. (Я планирую навестить бабулю на следующей неделе.)
  2. When they finish … (to eat/eating) their lunch, they’ll go to the office. (Когда они закончат обедать, они отправятся в офис.)
  3. He suggested … (to buy/buying) some food. (Он предложил купить немного продуктов.)
  4. Does Sally enjoy … (to go/going) to the gym? (Сэлли нравится ходить в тренажерный зал?)
  5. Don’t put off … (to write/writing) a report till the end of the month. (Не откладывай написание доклада до конца месяца.)
  6. John refused … (to answer/answering) my question. (Джон отказался отвечать на мой вопрос.)
  7. My brother intends … (to get/getting) married soon. (Мой брат намеревается скоро жениться.)
  8. I think she didn’t mean … (to hurt/hurting) you. (Думаю, она не хотела обидеть тебя.)
  9. Keep … (to beat/beating) the eggs. (Продолжай взбивать яйца.)
  10. Fred can’t afford … (to travel/travelling) this year. (Фред не может себе позволить в этом году путешествовать.)
  11. We expect … (to leave/leaving) tomorrow. (Мы собираемся уехать завтра.)
  12. Mary decided … (to fly/flying) to Venice. (Мэри решила полететь в Венецию.)
  13. The sportsmen hope … (to get/getting) the best results. (Спортсмены надеются добиться лучших результатов.)
  14. Are you going to give up … (to smoke/smoking)? (Ты собираешься бросать курить?)
  15. They don’t want … (to have/having) any more children. (Они больше не хотят иметь детей.)
  16. I don’t mind … (to wash up/washing up). (Я не против того, чтобы помыть посуду.)
  17. Girls, stop … (to giggle/giggling). (Девочки, перестаньте хихикать.)
  18. Ben likes … (to play/playing) chess. (Бен любит играть в шахматы.)
  19. Lara goes … (to dance/dancing) every weekend. (Лара ходит на танцы каждые выходные.)
  20. Harry can’t stand … (to work/working) on Saturdays. (Гарри не выносит работы по субботам.)

2. Выберите инфинитив с частицей to или без нее.

  1. We can … (speak/to speak) Spanish. ( Мы умеем говорить по-испански.)
  2. He often makes me … (feel/to feel) guilty. (Он часто заставляет меня чувствовать виноватой.)
  3. You have … (be/to be) friendly and polite. (Ты должен быть дружелюбным и вежливым.)
  4. She must … (stay/to stay). (Она обязана остаться.)
  5. The lawyer will … (call/to call) you later. (Юрист позвонит вам позже.)
  6. I’d like … (send/to send) him a present. (Я бы хотела послать ему подарок.)
  7. You’d better … (move/to move) faster. (Тебе лучше двигаться быстрее.)
  8. We heard somebody … (enter/to enter) the apartment. (Мы слышали, как кто-то вошел в квартиру.)
  9. Mother wants … (paint/to paint) the walls in the kitchen. (Мама хочет покрасить стены на кухне.)
  10. We decided … (sell/to sell) the car. (Мы решили продать машину.)
  11. He always fails … (keep/to keep) his word. (Он всегда не сдерживает слово.)
  12. I am trying … (lift/to lift) this heavy stone. (Я пытаюсь поднять этот тяжелый камень.)
  13. Let me … (give/to give) you some advice. (Позволь мне дать тебе совет.)
  14. It may … (cost/to cost) too much. (Это может стоить слишком много.)
  15. She saw him … (cross/to cross) the street. (Она видела, как он переходит улицу.)

3. Составьте предложения, выбрав начало из первого столбца и окончание – из второго.

  1. She is interested a) drinking alcohol.
  2. I would like b) to seeing my daughter.
  3. You should give up c) being ill.
  4. We really enjoy d) laughing at her.
  5. I’m looking forward e) to living in a dirty house.
  6. He is used f) talking to drunk people.
  7. She pretended g) swimming in the sea.
  8. Pamela is good h) to have a cup of coffee.
  9. I couldn’t help i) in surfing the Internet.
  10. She avoids j) at riding a horse.

Ответы:

  1. to visit
  2. eating
  3. buying
  4. going
  5. writing
  6. to answer
  7. to get
  8. to hurt
  9. beating
  10. to travel
  11. to leave
  12. to fly
  13. to get
  14. smoking
  15. to have
  16. washing up
  17. giggling
  18. playing
  19. dancing
  20. working

1 – i (Ее интересует проведение времени в интернете.)

2 – h (Я бы хотел выпить чашку кофе.)

3 – a (Тебе нужно бросить употреблять алкоголь.)

4 – g (Нам очень нравится плавать в море.)

5 – b (С нетерпением жду встречи с дочкой.)

6 – e (Он привык жить в грязном доме.)

7 – c (Она притворилась больной.)

8 – j (У Памелы есть способности к езде верхом на лошади.)

9 – d (Я не мог не смеяться над ней.)

10 – f (Она избегает разговоров с пьяными.)

Источник

Комплект упражнений на употребление герундия и инфинитива.

want plan decide hope expect offer wish promise refuse would like need learn

Читайте также:  как правильно дышать при упражнении кошка

enjoy mind finish stop suggest keep be worth

like love start begin prefer hate continue

can/could may/might must should shall/will

want wish would like e*pect know like hate advise

see watch hear feel notice

Test 1 V-ing or infinitive? 1. My Mum hates (watch/watching) television. 2. 1 enjoy (read/reading) magazines. 3. 1 can (play/playing) football. 4.My friends like (swim/swimming).5.Tom can’t (do/doing) yoga.6.Do you enjoy (play/playing) sports?7.Can you (play/playing) darts?8.I can’t (cook/cooking).9.My sister likes (listen/listening) to music. 10. My Dad hates (repair/repairing) toys.

Test 2 V-ing or infinitive?

I want (to see/seeing) Tom.

We enjoy (to swim/swimming).

3. 1 would like (to live/living) in a small town.

We decided (to buy/buying) a new house.

You promised (to help/helping) me with my homework.

We stayed in the house until it stopped (to rain/raining).

I don’t really mind (to cook/cooking).

I hope (to visit/visiting) you next week. 9. 1 suggest (to travel/travelling) by train.

10. We need (to learn/learning) English before we go to Great Britain.

Test 3 V-ing or infinitive?

The music is very loud. It’s difficult (to hear/hearing) you.

I hope (to pass/passing) my exam this year.

This book is worth (to read/reading).

4. 1 want (to buy/buying) a new car.

They’d like (to stay/staying) at home this weekend.

This text is very hard (to understand/un­derstanding).

It was lovely (to see/seeing) you again at Ann’s party.

8. 1 enjoy (to write/writing) letters.

9. She decided (to take/taking) this job.

10. The weather was very bad so they stopped (to play/playing) football.

Test 4 Choose the correct form.

1. 1 can you if you like.

a) help b) to help c) helping

I’m not going out until it stops .

a) rain b) to rain c) raining

What do you want tonight?

a) do b) to do c) doing

4. 1 learnt when I was five years old.

a) swim b) to swim c) swimming

Have you finished the kitchen?

a) clean b) to clean c) cleaning

The exam is next month. You must

a) work b) to work c) working

I’m tired. I would like to bed.

a) go b) to go c) going

Do you enjoy other countries?

a) visit b) to visit c) visiting

The weather was nice, so I suggested

for a walk by the river.

a) go b) to go c) going

Where’s Bill? He promised here on

a) be b) to be c) being

Shall I the window?

a) open b) to open c) opening

I’m not in a hurry. I don’t mind .

a) wait b) to wait c) waiting

What have you decided ?

a) do b) to do c) doing

George was angry and refused to me.

a) speak b) to speak c) speaking

You should your granny on Sunday.

a) visit b) to visit c) visiting

Test 5 Choose the correct form.

1. 1 like London but I don’t want there.

a) live b) to live c) living

I’m trying to work. Please stop .

a) talk b) to talk c) talking

Tom hasn’t seen his aunt for a long time. He must her next month.

a) visit b) to visit c) visiting

Linda has a lot of books. She enjoys ______

a) read b) to read c) reading

I’m surprised that you’re here. I didn’t ex­pect you.

a) see b) to see c) seeing

“ Shall we get a taxi to the cinema?”

“ If you like, but it isn’t far. I don’t mind

a) walk b) to walk c) walking

Will they this game?

a) win b) to win c) winning

Julia had a lot to do, so I offered

a) help b) to help c) helping

I’m not interested in .

a) hike b) to hike c) hiking

What shall we do this afternoon? Would you like to the beach?

a) go b) to go c) going

Goodbye! I hope you again soon.

a) see b) to see c) seeing

This film is worth . I liked it very

a) see b) to see c) seeing

Could you your question, please?

repeat b) to repeat c) repeating

I am fond of stamps.

a) collect b) to collect c) collecting

15. The weather was terrible, so we decided at home.

a) stay b) to stay c) staying Test 6

Test 6 Put the verbs in brackets in the correct form (V-ing or infinitive).

Do your parents allow you (go out) with anybody you want?

Читайте также:  тренировка сознания это в первую очередь комплекс физических упражнений

Just keep (try) and you’ll succeed one day.

Do you enjoy (learn) languages?

She would like (travel) all over the world.

1 think she has a great chance of (win) the competition.

They expect (arrive) at the airport at 6.30.

Do you think she will agree (have) the meet­ing in her office?

If the phone doesn’t stop (ring), I am going to break it.

When did you start (learn) French?

They hope (go) to the Black Sea next year.

Her brother likes (swim), but he doesn’t like swimming pools.

My sister doesn’t really need (work), but she enjoys (be) around the people.

(Eat) fatty foods, (drink) alcohol and (smoke) are all bad for your health.

Don’t you want (learn) (drive)?

After (work) all day, he doesn’t feel like going out again.

Test 7 Complex object: insert to where necessary.

1 heard the front door open.

1 hate you be late.

Granny watched the children playing.

I want you buy some bread.

Would you like me read this text?

The parents made the boy stay at home.

7. 1 saw a strange man enter the house.

We didn’t expect you come so soon.

Let me explain this rule to you.

They noticed a black dog run into the

The boy watched his mother washing

She likes her children sing.

He doesn’t want his son become an en­gineer.

I know him be a lazy pupil.

Tom felt somebody touch his shoulder.

Test 8 Complex object: choose the correct form.

Dad wants Dick (making/to make) his bed.

Have you seen Jack (go/to go) out?

«Shall we begin?» «No, let’s (to wait/wait) a few minutes.»

I know him (to be/being) a famous singer.

The teacher watched her pupils (to write/ writing) a dictation.

They made me (to do/do) it.

The teacher wants the students (to read/ read) this text.

We expect John (passing/to pass) his exam.

I heard her (singing/to sing) this wonder­ful song at the party.

They advised me (to read/read) this book.

Did you notice anyone (come/to come) in?

Would you like him (to join/joining) us?

Did the doctor let him (going/go) out?

Suddenly I felt somebody (to take/take) me by the hand.

What makes you (think/to think) so?

Test 9 Choose the correct form.

1 want you (come/to come) with me.

1 don’t like (cook/cooking).

Have you ever heard her (sing/to sing)?

I don’t mind (getting up/to get up) early.

May I (open/to open) the window?

My father has decided (selling/to sell) his old car.

Brian wasn’t well. I advised him (go/to go) to the doctor.

Paul let me (use/to use) his phone.

1 hate (travelling/travel) alone.

If it’s a nice day tomorrow, I’d like (to have/ having) a picnic by the lake.

She can’t (to speak/speak) French.

I watched my brother (drawing/to draw).

She promised (to come/come) on time.

Have you finished (to do/doing) your home­work?

He’s very funny. He makes me (laugh/laugh­ing).

Test 10 Put the verb in brackets in the correct form (V-ing or infinitive).

I’d like (go) to Great Britain next year.

Peter is’ saving money because he wants (buy) a car.

We have decided (move) to the countryside. 5. 1 have finished (paint) the kitchen.

It makes me (feel) happy.

My uncle needs (see) a doctor.

She enjoys (listen) to pop music.

It’s difficult (win) this match.

Playing sports makes me (keep) fit.

I’m sorry, but I can’t (go) for a walk with you.

This museum is worth (visit).

Thank you for (come).

I saw him (come) in and (sit) down.

Test 11 Which is correct: V-ing or infinitive?

It’s late. I must now.

a) go b) to go c) going

I’m sorry but I haven’t got time to you now.

a) talk b) to talk c) talking

Ann is always in the kitchen. She enjoys

a) cook b) to cook c) cooking

We’ve decided away for a few days.

a) go b) to go c) going

You’re making too much noise. Can you please stop ?

a) shout b) to shout c) shouting

Would you like to dinner on Sun­day?

a) come b) to come c) coming

That bag is too heavy for you. Let me you.

a) help b) to help c) helping

There’s a swimming-pool near my house. I go_____ every day.

a) swim b) to swim c) swimming

Did you use a dictionary the let­ter?

a) translate b) to translate c) for translating

I’d love a car like yours.

Читайте также:  комплекс упражнений для органов пищеварения

a) have b) to have c) having

Could you me with this bag,

a) help b) to help c) helping

I don’t mind here but I’d prefer to sit by the window.

a) sit b) to sit c) sitting

Do you want me you?

a) help b) to help c) helping

I always read the newspaper before work.

a) start b) to start c) starting

I wasn’t feeling very well but the medicine made me better.

a) feel b) to feel c) feeling

1. watching; 2. reading; 3. play; 4. swimming; 5. do; 6. play­ing; 7. play; 8. cook; 9. listening; 10. repairing

1. to see; 2. swimming; 3. to live; 4. to buy; 5. to help; 6. raining; 7. cooking; 8. to visit; 9. travelling; 10. to learn

1. to hear; 2. to pass; 3. reading; 4. to buy; 5. to stay; 6. to understand; 7. to see; 8. writing; 9. to take; 10. playing

1. a; 2. c; 3. b; 4. b; 5. c; 6. a; 7. b; 8. c; 9. c; 10. b; 11. a; 12. c; 13. b; 14. b; 16. a

1. b; 2. c; 3. a; 4. c; 5. b; 6. c; 7. a; 8. b; 9. c; 10. b; 11. b; 12. c; 13. a; 14. c; 15. b

1. to go out; 2. trying; 3. learning; 4. to travel; 5. winning; 6. to arrive; 7. to have; 8. ringing; 9. learning/to learn; 10. to go; 11. swimming/to swim; 12. to work, being; 13. eating, drinking, smoking; 14. to learn, to drive; 15. working

-; 2. to; 3. -; 4. to; 5. to; 6. -; 7. -; 8. to; 9. -; 10. -;

-, 12. to; 13. to; 14. to; 15. —

1. to make; 2. go; 3. wait; 4. to be; 5. writing; 6. do; 7. to read; 8. to pass; 9. singing; 10. to read; 11. come; 12. to join; 13. go; 14. take; 15. think

1. to come; 2. cooking; 3. sing; 4. getting up; 5. open; 6. to sell; 7. to go; 8. use; 9. travelling; 10. to have; 11. speak; 12. drawing; 13. to come; 14. doing; 15. laugh

1. to go; 2. drawing; 3. to buy; 4. to move; 5. painting; 6. feel; 7. to see; 8. listening; 9. to win; 10. keep; 11. go; 12. visiting; 13. help; 14. coming; 15. come, sit

1. a; 2. b; 3. c; 4. b; 5. c; 6. b; 7. a; 8. c; 9. b; 10. b; 11. a; 12. c; 13. b; 14. c; 15. a

Выберите книгу со скидкой:

ШПАРГАЛКИ ДЛЯ МАЛЫШЕЙ. ГЕОМЕТРИЯ ДЛЯ МАЛЫШЕЙ

Геометрия в таблицах

Геометрия в схемах и таблицах

Математика. Новый полный справочник школьника для подготовки к ЕГЭ

Дошкольная педагогика с основами методик воспитания и обучения. Учебник для вузов. Стандарт третьего поколения. 2-е изд.

Считаю и решаю: для детей 5-6 лет. Ч. 1, 2-е изд., испр. и перераб.

Начинаю считать: для детей 4-5 лет. Ч. 1, 2-е изд., испр. и перераб.

Считаю и решаю: для детей 5-6 лет. Ч. 2, 2-е изд., испр. и перераб.

Пишу буквы: для детей 5-6 лет. Ч. 2. 2-е изд, испр. и перераб.

Русско-английский словарик в картинках для начальной школы

ОГЭ. Литература. Новый полный справочник для подготовки к ОГЭ

БОЛЕЕ 58 000 КНИГ И ШИРОКИЙ ВЫБОР КАНЦТОВАРОВ! ИНФОЛАВКА

Инфолавка — книжный магазин для педагогов и родителей от проекта «Инфоурок»

Номер материала: ДБ-229840

38 000 репетиторов из РФ и СНГ

Занятия онлайн и оффлайн

Более 90 дисциплин

Не нашли то что искали?

Вам будут интересны эти курсы:

Оставьте свой комментарий

Ответственность за разрешение любых спорных моментов, касающихся самих материалов и их содержания, берут на себя пользователи, разместившие материал на сайте. Однако редакция сайта готова оказать всяческую поддержку в решении любых вопросов, связанных с работой и содержанием сайта. Если Вы заметили, что на данном сайте незаконно используются материалы, сообщите об этом администрации сайта через форму обратной связи.

Все материалы, размещенные на сайте, созданы авторами сайта либо размещены пользователями сайта и представлены на сайте исключительно для ознакомления. Авторские права на материалы принадлежат их законным авторам. Частичное или полное копирование материалов сайта без письменного разрешения администрации сайта запрещено! Мнение редакции может не совпадать с точкой зрения авторов.

Источник

Adblock
detector