Меню

comparatives and superlatives упражнения перевод с русского

Степени cравнения английских прилагательных. Упражнения

Предлагаю вам подборку упражнений на степени сравнения прилагательных. При возникновении сложностей, проконсультируйтесь со справочным материалом Degrees of Comparison.

Упражнение 1. Напишите сравнительную и превосходную степень для следующих прилагательных:

Упражнение 2. Вставьте подходящее прилагательное в нужной степени.

  1. A train is ___________ than a bus.
  2. This text is the ___________ of all.
  3. I was ill last week but today I am________
  4. Park Street is _______ than Market Street.
  5. This jacket is small for me. Show me a ________ one.
  6. What is the __________ thing in life?
  7. A crocodile is _________ than a water snake.
  8. Helen is the ________ girl in our class.

Упражнение 3. Упражнение Раскройте скобки, поставив предложенное прилагательное в нужной степени.

  1. Jill’s a far________ (intelligent) person than my brother.
  2. Kate was the_________ (practical) of the family.
  3. Greg felt __________ (bad) yesterday than the day before.
  4. This wine is the ____________ (good) I’ve ever tasted.
  5. Jack was the________ (tall) of the two.
  6. Jack is the__________ (clever) of the three brothers.
  7. If you need any ___________ (far) information, please contact our head office.
  8. The sinking of Titanic is one of _____________ (famous) shipwreck stories of all time.
  9. Please, send the books back without_________ (far) delay.
  10. The deposits of oil in Russia are by far the __________ (rich) in the world.
  11. Could you come a bit _______ (early) tomorrow?
  12. I like this song _________ (well) than the previous one.
  13. Which of these two performances did you enjoy ________ (much)?
  14. The fire was put out _________ (quickly) than we expected.

Упражнение 4. Вставьте more или less.

  1. People are______ intelligent than monkeys.
  2. Summer holidays are ____ splendid than winter holidays.
  3. Maths is _____ important than English.
  4. Books are ______ interesting than films.
  5. Writing in English is_____ difficult than speaking.
  6. Parents are_______ helpful than teachers.
  7. Reading is_______ useful than watching TV.
  8. Food is _____ expensive than clothes.

Упражнение 5. Сравните по образцу.

Maths is as difficult as English.

History and Russian, (difficult)

History is not so difficult as Russian.

  1. Weather in autumn and weather in summer. (pleasant)
  2. A bike and a motor-bike, (comfortable)
  3. A snake and a crocodile, (dangerous)
  4. Shoes and coats, (expensive)
  5. Holidays and week-ends, (wonderful)
  6. Ann and Nell, (beautiful)

Упражнение 6. Прочитайте предложения. Выберите один из предложенных вариантов ответа.

1. Mike found himself а _______ job somewhere out of town.

2. We prefer the Palm Beach though it is _______ from the center.

3. This detailed map is ________ the atlas.

b) more useful like

c) more useful than

4. Safari parks are ________ places of all to keep animals.

5. This computer is ________ advanced than the old model.

6. They talked about ____________ developments in agriculture.

7. The situation is_____________ now and there isn’t an easy solution.

Читайте также:  анатомия физических упражнений фредерик делавье читать

a) less more complicated

b) many more complicate

c) much more complicated

d) farther more complicated

8. People stay indoors during the _________ part of the day.

Упражнение 7. Подчеркните правильный вариант использования степени прилагательных old, near, far, late.

  1. Let’s take a later/latest train.
  2. Computers are one of the latest/last dis­coveries of the 20th century.
  3. Sorry I’m late — am I the last/latest ?
  4. That’s a further/farther reason to do it.
  5. This poem belongs to his latter /later works.
  6. Jane is 2 years older/elder than Jack.
  7. Jane is older/elder than Jack by two years.
  8. My older/elder brother is 5 years older/elder than me.
  9. Where is the nearest/nex t post office?
  10. The teacher told us about the latest/last elections in this country.
  11. The nearest/next house to ours is 2 miles away.

Понравилось? Сохраните на будущее и поделитесь с друзьями!

6 Комментариев для «Степени cравнения английских прилагательных. Упражнения»

Источник

Степени сравнения прилагательных. Упражнения с ответами

Степени сравнения прилагательных – это лексико-грамматическая категория прилагательных, которая указывает на способность признака прилагательного проявляться в меньшей, большей или наивысшей степени. Степени сравнения присущи только качественным прилагательным.

В английском языке прилагательные имеют положительную, сравнительную и превосходную степени сравнения.

Положительная степень – обозначает признак, который не сравнивается с другими признаками (сухой, блестящий, тихий, широкий, захватывающий).
Сравнительная степень – обозначает признак, который проявляется в одном предмете сильнее (меньше), чем в другом предмете, а также признак, который проявляется в предмете в разное время с разной степенью (белее, чище, более глубокий, менее строгий).
Превосходная степень – обозначает признак в наивысшем его проявлении по сравнению с другими признаками либо без него (простейший, крепчайший, самый смелый, наименее удобный).

Проверим, насколько хорошо Вы усвоили эту тему.

Exercise 1. Образуйте сравнительную и превосходную степень прилагательных.

Hot, long, short, clever, silly, great, red, black, white, thin, thick, fat, nice, warm, cold, merry, small, tall, high, weak, strong, heavy, light, green, dry, clean, dirty, wide, deep, brave.

Answers: hotter, the hottest; longer, the longest; cleverer, the cleverest; sillier, the silliest; greater, the greatest; redder, the reddest; blacker, the blackest; whiter, the whitest; thinner, the thinnest; thicker, the thickest; fatter, the fattest; nicer, the nicest; warmer, the warmest; colder, the coldest; merrier, the merriest; smaller, the smallest; taller, the tallest; higher, the highest; weaker, the weakest; stronger, the strongest; heavier, the heaviest; lighter, the lightest; greener, the greenest; drier, the driest; cleaner, the cleanest; dirtier, the dirtiest; wider, the widest; deeper, the deepest; braver, the bravest.

Exercise 2. Переведите на английский язык.

Старый, старше, самый старый, самый старший, мой старший брат, мой старый друг, дальше, самый дальний, самый длинный, короче, счастливый, счастливее, самый счастливый, самый лучший, самый черный, длиннее, хуже, лучше, теплее, ее лучший друг, ее младши сын, его старший сын.

Читайте также:  развивающие упражнения для уверенности в себе

Answers: old, older, the oldest, the eldest, my elder brother, my old friend, farther, the farthest, the longest, shorter, happy, happier, the happiest, the best, the blackest, longer, worse, better, warmer, her best friend, her younger son, his elder son.

Exercise 3. Запишите прилагательные в нужную колонку.

Safe, hot, fine, pretty, fat, brave, sad, lazy, dry, thin, large, busy, wet, happy.

Mute -e

(Немая -е)

(Двойная согласная)

-y → -i

Answers: mute -e: safe, fine, brave, large; double consonant: hot, fat, sad, thin, wet; -y → -i: pretty, lazy, dry, busy, happy.

Exercise 4. Заполните пропуски.

  • _____ — brighter — the brightest
  • easy — _____ — the easiest
  • funny — _____ — the funniest
  • _____ — hotter — _____
  • new — newer — _____
  • _____ — noisier — _____
  • red — _____ — _____
  • ripe — _____ — the ripest
  • tall — _____ — _____

Answers: bright, easier, funnier, hot — the hottest, the newest, noisy — the noisiest, redder — the reddest, riper, taller — the tallest.

Exercise 5. Запишите прилагательные в нужную колонку в соответствии с правилами образования степеней сравнения.

Modern, fast, clever, comfortable, friendly, young, wonderful, gentle, lucky, dangerous, smart, thick, stupid, easy, attractive.

-er/-est

more/most

-er/-est or more/most

Answers: -er/-est: fast, young, lucky, smart, thick, easy; more/most: modern, comfortable, friendly, wonderful, dangerous, attractive; -er/-est or more/most: clever, gentle, stupid.

Exercise 6. Запишите прилагательные в нужную колонку в соответствии с правилами образования степеней сравнения.

More careful, the brightest, fluent, hotter, intelligent, tastier, bitter, the most violent, faster, full, more boring, serious, the richest.

Positive degree

(Положительная степень)

(Сравнительная степень)

Superlative degree

(Превосходная степень)

Answers: positive degree: fluent, intelligent, bitter, full, serious; comparative degree: more careful, hotter, tastier, faster, more boring; superlative degree: the brightest, the most violent, the richest.

Exercise 7. Образуйте положительную степень сравнения прилагательных.

The wettest, wider, elder, more marvellous, better, crazier, the slowest, the tidiest, the smallest, cheaper, dirtier, the worst, more helpful, thinner, the largest, richer, the furthest.

Answers: wet, wide, old, marvellous, good, crazy, slow, tidy, little, cheap, dirty, bad, helpful, thin, large, rich, far.

Exercise 8. Образуйте сравнительную и превосходную степень прилагательных.

Beautiful, little, active, neat, high, bad, obvious, rude, many, big, sensitive, light, clear, amazing, far, good, difficult, slim.

Answers: more beautiful — the most beautiful, smaller — the smallest, more active — the most active, neater — the neatest, higher — the highest, worse — the worst, more obvious — the most obvious, ruder — the rudest, more — the most, bigger — the biggest, more sensitive — the most sensitive, lighter — the lightest, clearer — the clearest, more amazing — the most amazing, farther/further — the farthest/the furthest, better — the best,more difficult — the most difficult, slimmer — the slimmest.

Читайте также:  какие упражнения нужно выполнить при остеохондрозе

Exercise 9. Поставьте прилагательные в скобках, выделенные жирным шрифтом, в нужную по контексту степень сравнения.

Crocodiles and alligators

Crocodiles are (ancient) animals in the world. There are 25 kinds of crocodiles and their relatives on our planet nowadays. (large) of them is the Crested crocodile which lives in the south -east of Asia and in Australia. They are (long) (about six metres) and (strong) among their relatives, that’s why Crested crocodiles are (dangerous). Unlike other kindsof crocodiles, which live in lakes, rivers and bogs, the Crested crocodile lives in the sea. Alligators are (small) than crocodiles. The Chinese alligator is considered to be (small) kind of crocodiles (only two metres long)/. It is also (rare) one.

Answers: the most ancient, the largest, the longest, the strongest, the most dangerous, smaller, the smallest, the rarest.

Exercise 10. Переведите следующие предложения на английский язык.

  1. Я знаю интересную историю.
  2. Он знает более интересную историю.
  3. Она знает самую интересную историю.
  4. Это длинный путь.
  5. Это более длинный путь.
  6. Это самый длинный путь.
  7. Ее работа очень важна.
  8. Его работа важнее.
  9. Моя работа самая важная.
  10. Это плохая песня.
  11. Это еще более плохая песня.
  12. Это самая плохая песня.
  13. Он хороший инженер.
  14. Он более хороший инженер.
  15. Он самый лучший инженер.
  16. Он принес ей красивый цветок.
  17. Он принес ей более красивый цветок.
  18. Он принес ей самый красивый цветок.
  19. Он рассказал нам о счастливом человеке.
  20. Он рассказал нам о более счастливом человеке.
  21. Он рассказал нам о самом счастливом человеке.

Answers:

  1. I know an interesting story.
  2. He knows a more interesting story.
  3. She knows the most interesting story.
  4. It is a long way.
  5. It is a longer way.
  6. It is the longest way.
  7. Her work is very important.
  8. His work is more important.
  9. My work is the most important.
  10. It is a bad song.
  11. It is a worse song.
  12. It is the worst song.
  13. He is a good engineer.
  14. He is a better engineer.
  15. He is the best engineer.
  16. He brought her a beautiful flower.
  17. He brought her a more beautiful flower.
  18. He brought her the most beautiful flower.
  19. He told us about a happy man.
  20. He told us about a happier man.
  21. He told us about the happiest man.

WELL DONE!

Литература:

  1. Павличенко О.М. Английский язык. Грамматический практикум. II уровень. — 2-е изд., испр. и доп. — X.: Ранок, 2012. — 304 с.
  2. Голицынский Ю.Б. Грамматика: Сборник упражнений. — 5-е изд., — СПб: КАРО, 2005. — 544 с. — (Английский язык для школьников).

Источник

Adblock
detector